Kampen for et ungt utseende. Hvordan fungerer peptider i hudpleieprodukter?

Peptider er biaktive aminosyrer. De gir botoxliknende effekter uten kirurgi. På samme tid advarer dermatologene oss mot dem hele tiden. Hva er effekten av peptider som brukes i kosmetikk? Hva er formålet med dem? Hvilke peptider er verdt å bruke? Er peptider skadelige?

Hva er peptider egentlig?

Peptider er organiske stoffer som skapes gjennom proteinsyntese. I det siste har syntetiske versjoner av dem blitt brukt i farmasøyt- og kosmetikkindustrien. Peptider verdsettes over alle andre «ungdomsingredienser» som tilsettes kremer, fordi de er bedre på å trenge gjennom de dypere hudlagene enn noe annet stoff. Dette er på grunn av den unike strukturen de har.

Hvilke fordeler kan peptidrike produkter utgjøre for huden?

Vi vet allerede at peptider er veldig smarte og at de trenger gjennom de dypeste hudlagene, lengre inn enn noen annen ingrediens. Hvordan fungerer de egentlig? De har vist seg å være multifunksjonelle og kan gjenopprette riktige nivåer av alle stoffer huden mangler, eller stimulere huden så den produserer nødvendige mengder av viktige byggestoffer!

Den spesifikke effekten de utgjør avhenger av en aminosyresekvens i den kjemiske kjeden. Generelt sett, kan de spille mange ulike roller i hudpleieprodukter. Peptider er ideelle for aldrende hud i tillegg til hår og negler.

Peptider – hvem er de designet for?

Effekten peptidene har er ikke invasiv, og bivirkningene er sjelne og milde. Derfor kan alle bruke dem. Peptider stimulerer kroppen til å produsere kollagen, som er grunnen til at de er toppvalg blant de som merker de første tegnene på aldring av huden gjennom fine linjer, kråketær og mangel på fyldighet. I tillegg styrker peptider svakt, tørt hår og negler som splittes eller brekker.

Ulike peptider løser ulike problemer

Det finnes 3 typer peptider med egne unike virkninger.

  • Signalpeptider stimulerer fibroblastene så de produserer kollagen og elastin. Kråketær og rynker reduseres og huden heles raskere. Huden blir seende mye bedre ut.
  • Transporteringspeptider penetrerer dypt inn i huden for å tilføre verdifulle aktive ingredienser. De gjør effekten av produkter på huden mer intens.
  • Nevropeptider avslapper musklene i ansiktet som fører til fine linjer. De er kraftfulle antialdrende kosmetiske ingredienser.

Hvilke peptider bør jeg velge da?

Om du vil styrke hudens beskyttelseslag bør du prøve produkter som inneholder mange polypeptider – disse er perfekte om vinteren, for sensitiv hud eller hud som merker første tegn til aldring. Lipopeptider utløser produksjon av elastin og kollagen, så de er perfekte om du har fylt 50. De hjelper hud som mister fyldighet, så du finner dem i flere antialdringskremer.

Peptider i hudpleieprodukter – kan de være skadelige?

Så langt er det ikke blitt bevist at peptider har negativ effekt på helsen vår. Uansett er de ikke perfekte.

  • produksjonen er ikke økonomisk, prisen er høy
  • de mister egenskapene sine raskt, så produktene fylles med konserveringsmidler
  • de er ikke bakterieresistente, så peptidrike produkter er tilsatt (ikke alltid sunne) parabener.

Peptider vs botox

Effekten nevropeptider har sammenliknes ofte med botox. Det sies at regelmessig påføring av peptidbaserte produkter gir en botoxliknende effekt uten bivirkningene som er typiske for botulinumstoffet. Denne formeningen kommer av at nevropeptider avslapper muskler som er ansvarlige for at smilerynker osv. oppstår. Nevropeptider blokkerer flyten av nerveimpulser til disse musklene.

Stikkord

Kommentarer