Fruity beauty – slik lager du perfekt hjemmelaget kosmetikk!

Frukt tilsettes i kosmetikk av mange ulike årsaker; ikke bare har de antieldrende, oppløftende og opplysende egenskaper, de er også naturlige og parabenfrie. De er det perfekte tillegget i skjønnhetsrutinen. I tillegg gir frukt i hjemmelaget kosmetikk en vakker farge og deilig duft. Hvilke andre egenskaper finnes i fruktbasert kosmetikk?

Fruktbasert kosmetikk – egenskapene

Fruktsyrerenser

Den uerstattelige «skatten» som er perfekt for huden vår er fruktsyrer basert på frukt som er kjent for å rense og fornye huden og stimulere epidermisgjenopprettende prosesser for å forbedre hudens utseende og gjenopprette fyldighet. Fruktsyrer er naturlige hudfornyere på nivå med skjønnhetssalonger.

Sukker, vokser og oljer fra frukt tilfører fuktighet

Frukt er en kilde til polysakkarider, som er en velsignelse når det kommer til hudpleie: de roer ned irritasjoner og har antiinflammatoriske og fuktighetsgivende egenskaper.

Vokser som også finnes i frukt, lager et tynt beskyttende lag på huden. På denne måten kan frukt skape et ugjennomtrengelig lag over hudoverflaten for å motvirke vanntap og tørrhet. I tillegg kan voks brukes som base for sminke.

Frukt inneholder også naturlige oljer, som gjør huden myk i tillegg til at de har antiinflammatoriske egenskaper som øker hastigheten på hudens fornyelsesprosess.

Frukt har antiinflammatoriske egenskaper

Tanniner er verdifulle ingredienser som finnes i frukt og som har viktige innstrammende roller: de lukker porene, har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper og motvirker svette og talgproduksjon. De balanserer ut talgproduksjonen og motvirker uhyggelige hudforandringer. De brukes også for å helbrede akne, brannskader og soppinfeksjoner. Det finnes massevis av tanniner i valnøtter og bringebærblader – oljene som utvinnes fra dem har liknende antiseptiske og antibakterielle egenskaper.

Frukt i kosmetikk forynger

De antialdrende egenskapene i frukt kommer av fytohormoner, antioksidanter og det mindre kjente aescinet.

Det viser seg at fytohormoner forbedrer fyldigheten på huden fordi de er en del av prosessen som fører til kollagen- og elastinsyntese. I tillegg øker de produksjonen av hyaluronsyre, som binder vann i huden og stimulerer cellefornying. En annen fordel med frukt er antioksidanter som nøytraliserer frie radikaler og motvirker aldring av huden.

Det mysteriske aescinet er et veldig verdifullt stoff som er avgjørende i hudpleien, spesielt om du har rødsprengt hudtype. Aescin styrker svake blodårer, lindrer smerter, senker hevelser og har antiinflammatoriske effekter. Takket være dette vil ikke huden din være dekket av edderkoppårer, den vil bli sterkere og mer motstandsdyktig mot skader.

Fruktbasert kosmetikk lysner opp eller formørker huden

Stoffene i frukt kan endre hudfargen din – det er verdt å bruke denne kunnskapen når du lager en gjør-det-selv leppestift eller andre typer kosmetikk, inkludert ansiktskosmetikk. Tindvedfrukter inneholder mye betakaroten og kan farge huden oransje, mens arbutin i blåbær og morbær kan gjøre hyperpigmenteringen i huden lysere.

Fruktbasert kosmetikk inneholder eteriske oljer

Eteriske oljer kan ha mange ulike funksjoner alt ettersom hvilken frukt som blir brukt som base. Appelsinolje motvirker aldringsprosesser, limeolje desinfiserer og forfrisker, mandarinolje har oppløftende egenskaper mens grapefruktolje hjelper med å eliminere cellulitter. Legg til fruktbaserte ekstrakter i kroppslotions, hånd- eller fotkremer og masser med en blanding av naturlige oljer med grapefrukt- eller sitrusjuice.

Stikkord

Kommentarer