Vitamin B3 – Skjønnhetsegenskaper for et yngre utseende

Niacin, vitamin PP eller bare vår kjære vitamin B3. De mangfoldige skjønnhetsegenskapene det har utgjør grunnlaget for hudpleie og har ført til berømmelse i hele skjønnhetsindustrien. Lær mer om dette mirakuløse vitaminet og egenskapene det har, så vil du aldri ha lyst til å pleie huden din uten det.

Vitamin B3 – skjønnhetsegenskaper

Vitamin B3 har vært kjent for menneskeheten i rundt hundre år, men skjønnhetsegenskapene det har er kun blitt forsket på nylig. Det viser seg at disse er svært fenomenale.

Vitamin B3 mot kviser og hyperpigmentering

Det har blitt oppdaget at vitamin B3 er i stand til å trenge inn i de dypere hudlagene for å eliminere hudproblemer (som akne, kviser, hyperpigmentering, grov hud og inflammasjon) når det påføres på huden. I tillegg kan effektiviteten økes ved bruk av spesielle stoffsammensetninger som kalles absorpsjonsfremmere.

Fordelen med vitamin B3, også kalt niacin, er at stoffet er stabilt og tåler både lys, varme og oksidering bedre i forhold til andre stoffer med liknende egenskaper (som f.eks retinol), som gjør det enklere å bruke i skjønnhetsindustrien.

Vitamin B3 mot rynker

Vitamin B3 motvirker vanntap (TVT/TEWL) og stimulerer både epidermisfornyelse og kollagenproduksjon i cellene.

Det er en sterk antioksidant, motvirker frie radikaler, beskytter huden mot UV-stråling og beskytter mot hyperpigmentering, i tillegg til å motvirke økt dannelse av pigmenteringen. Huden blir glatt og sunn, og ser yngre ut.

Vitamin B3 – andre verdifulle egenskaper

  • Vitamin B3 er en del av den metabolske prosessen i flere komponenter som er viktige for huden, som for eksempel karbohydrater, fettsyrer og aminosyrer. 
  • Støtter produksjon av røde blodceller og utvider blodårene.
  • Senker nivåer av dårlig kolesterol og nøytraliserer giftfremkallende virkning av enkelte kjemiske stoffer og medisiner.
  • Vitamin B3 beskrives ofte som et ‘lykkevitamin’ fordi det kan roe ned nerver, som er grunnen til at det blir brukt i behandling mot depresjon og andre psykiske lidelser som f.eks schizofreni.

Interessant!

I USA i 1930-årene oppsto det et pellagrautbrudd – pellagra er en hudsykdom som drepte 100.000 mennesker blant de 3 millionene som ble smittet. De akutte hudendringene fulgte med hodepiner, depresjon, søvnproblemer og diaré. Årsaken til sykdommen er et kosthold som er vitamin B3-fattig. Det er slik det alternative navnet for dette vitaminet oppsto – vitamin PP (pellagrapreventativ faktor).

Mangelen på vitamin B3 har veldig ubehagelig virkning på organismen vår, da det forårsaker svakhet, søvnvansker, migrener, hukommelsesproblemer og noen ganger også diare, aggresjon og depresjon. Mangelen på niacin vises også på huden fordi den blir både rød og grov.

Vitamin B3 – hvor finner man det?

Det er lett å tilføre vitamin B3 til kostholdet gjennom kosttilskudd eller matinntak. Niacin finnes i produkter med mye protein, så blant annet i magert kjøtt, organkjøtt (som lever og hjerte), kylling & fiskekjøtt, og det finnes også i bønner og erter. Vitamin B3 kan også inntas gjennom ølgjær, tørket fersken, mandler og sopp.

Du bør huske på at niacin går hånd i hånd med andre B vitaminer (B1, B2 og B6), og at det faktisk er svært avhengig av disse for å fungere, så de bør inntas sammen. Krom øker effekten, mens overdrevet sukkerinntak gjør det motsatte.

Stikkord

Kommentarer